Loading…
Data-SKUP 2019 has ended

Sign up or log in to bookmark your favorites and sync them to your phone or calendar.

Inspirasjon [clear filter]
Saturday, October 26
 

09:00 PDT

Hvem tjener best i Norden?
Hvem tjener best i de nordiske land? Det ville datajournalistene i Svenska Yle finne ut av. De tok utgangspunkt i lønnen for nesten 100 ulike finske yrkesgrupper og undersøkte hva de ville ha til disposisjon etter lønn og skattenivå hvis de utvandret til et av de andre nordiske landene.  Resultatet finnes i en internaktiv database de publiserte.
Lenke til hovedartikkelen:
https://svenska.yle.fi/artikel/2019/02/28/i-danmark-far-finlandssvenska-lotta-hogre-lon-for-samma-jobb-kolla-hur-dinSpeakers
avatar for Malin Ekholm

Malin Ekholm

Prosjektleder, Svenska Yle Data
Malin Ekholm jobber som prosjektleder for datajournalistene på Svenska Yle. Hun leder en team på tre personer som kun jobber med datadrevne journalistiske prosjekter i samarbeid med Svenska Yle, finske Yle og med tredjeparter som f.eks. SR. Ekholms arbeider innebærer å foredle... Read More →


Saturday October 26, 2019 09:00 - 10:00 PDT
Athene 1

10:30 PDT

Hvitvaskingen i Swedbank
Hvitvasking i Swedbank er en a de store avsløringene i svensk presse det siste året. I denne sesjonen får du høre hvordan SVT jobbet med saken, og Linda Larsson Kakuli forteller viser hvilke metoder og verktøy hun  brukte for å håndtere et stort og ustrukturert datamaeriale. Hun viser også hvordan en komplisert gravejobb kan presenteres slik at det blir forståelig for lesere og seere.


Speakers
avatar for Linda Larsson Kakuli

Linda Larsson Kakuli

Datajournalist, SVT
Linda Larsson Kakuli er datajournalist og researcher i SVTs nyhetsredaksjon i Stockholm og har mottatt flere priser for arbeidet hun har utført. Hun har jobbet med noen av de siste årenes store avsløringer som Panama Papers og Paradise Papers. Den siste store jobben var avsløringen... Read More →


Saturday October 26, 2019 10:30 - 11:30 PDT
Athene 1

12:00 PDT

Prosessen fra data til journalistikk
Hvordan omsettes data til journalistikk? Med utgangspunkt i egne saker tar Elisabeth Risa deg med på hele prosessen ideutvikling og datainnsamling til dataanalyse og utvikling av saker.  Du får se hvordan hun har brukt egne daasett, andres datasett og hvordan hun har satt sammen fra ulike kilder.

Speakers
avatar for Elisabeth Risa

Elisabeth Risa

Journalist, Stavanger Aftenblad
Har jobbet med flere prosjekter med innhenting og analyse av datasett som har ført til en rekke ulike prosjekter i avisa.


Saturday October 26, 2019 12:00 - 13:00 PDT
Athene 1

14:00 PDT

The data work with the big leaks (English)
In this session the ICIJ research Editor will show how she has been working on Data Collaborations across countries;  lessons learned from leaked and non-leaked based projects like the Panama Papers, Implant Files  and Paradise Papers.


Speakers
avatar for Emilia Díaz Struck

Emilia Díaz Struck

Research editor, ICIJ
Emilia is ICIJ’s research editor and Latin American coordinator. She oversees the data accuracy and integrity of all ICIJ projects. She has taken part in cross-border projects such as ICIJ's Implant Files, Paradise Papers and the Pulitzer winner investigation Panama Papers. Emilia... Read More →


Saturday October 26, 2019 14:00 - 15:00 PDT
Athene 1

15:30 PDT

Bygde datasettet som avslørte reiseregningsjukset (16.00)
Hvordan går man fra en vag idé til å avsløre systematisk juks med reiseregninger hos noen av landets fremste tillitsvalgte? Aftenpostens team forteller hvordan de jobbet med innsyn, bygging av datasett og jaktet på mønstre, og hvordan de brukte sosiale medier og bildeanalyse for å avsløre jukset på Storinget.

Speakers
avatar for Henning Carr Ekroll

Henning Carr Ekroll

Nyhetssjef, Aftenposten
Henning Carr Ekroll er nyhetssjef i Aftenposten. Har har jobbet med en rekke graveprosjekter i redaksjonen de sist årene, både som journalist og reportasjeleder. Han har også skrevet bok om offentlig pengebruk. I 2014 fikk han SKUP-diplom for avisens granskning av Forsvarsbyggs... Read More →
avatar for Carl Alfred Dahl

Carl Alfred Dahl

Journalist, Aftenposten
Carl Alfred Dahl er journalist i Aftenposten med økonomi og næringsliv som dekningsområde. Utdannet i journalistikk og økonomi ved Handelshøyskolen BI. Vant Skup-diplom for serien om stortingsregnskapene i 2019.
avatar for Fredrik Hager-Thoresen

Fredrik Hager-Thoresen

Redaksjonell utvikler, Aftenposten
Fredrik Hager-Thoresen er redaksjonell utvikler og data scientist i Aftenposten. Han har de siste årene vært involvert i en rekke av de største graveprosjektene og har vunnet flere diplomer på Skup og Dataskup.


Saturday October 26, 2019 15:30 - 16:30 PDT
PA 308

15:30 PDT

How she won the IRE Student Award. (English)
Pauliina Siniauer did her Master’s degree at the City University of New York in 2018. Her capstone “Food Plight” was an in-depth investigation about the health violations found in public school cafeterias of New York. She led a team that found out the half of the schools had critical violations and the schools with the worst inspections were some of the city’s poorest students. The story went viral and was cited in more than 20 other medias. The story won IRE Award student category, was selected by the Associated Collegiate Press as Story of the Year, and won a Society of Professional Journalists award.

Speakers
avatar for Pauliina Siniauer

Pauliina Siniauer

Data journalist, Helsingin Sanomat and ICIJ
Pauliina Siniauer is a Helsinki-based journalist who specializes in investigative and food-related journalism. Her work has appeared in BBC Radio 4, Radio Helsinki, Saveur, and NBC News. Currently she works as a data journalist for Helsingin Sanomat and the International Consortium... Read More →


Saturday October 26, 2019 15:30 - 16:30 PDT
Athene 1

15:30 PDT

Rullet opp dataangrepet (15.30)
Gravejournalist Torgeir P. Krokfjord og seniorutvikler Tor Henning Ueland brukte avansert sporjakt i nettets bakrom, stordataanalyser, selskapssøk i sju land og research i sosiale medier for å rulle opp et dataangrep mot over 85 000 nettsider - deriblant både VG, NRK, Aftenposten og Dagbladet. Hensikten med dataangrepet var å lure folk til å gi fra seg person- og kortopplysninger. 

Speakers
avatar for Torgeir P. Krokfjord

Torgeir P. Krokfjord

Journalist, Dagbladet
Torgeir P. Krokfjord er journalist i gravegruppa i Dagbladet. Han har i løpet av 11 år i Dagbladet jobbet med nyhets-, dokumentar og featurestoff og har tidligere avslørt blant annet korrupsjon i FIFA, dopingsaken til Petar Vukicevic og menneskesmugling til Norge.
avatar for Tor Henning Ueland

Tor Henning Ueland

Seniorutvikler, Dagbladet
Tor Henning Ueland er utdannet ved NITH og jobber som seniorutvikler, sikkerhetsekspert og «snill hus-hacker» - i Aller/Dagbladet. Han har bistått med graving på det mørke nettet på flere store artikkelserier. Tidligere har han blant annet utviklet nettsidene til Lovdata.


Saturday October 26, 2019 15:30 - 16:30 PDT
PA 308

17:00 PDT

Lynprat i datajournalistikk
Få med deg ti av de mest spennende prosjektene i datajournalistikk det siste året. Innlederne får fem minutter hver, og etter en time sitter du garantert igjen med mange inntrykk og kanskje noen egne ideer.


Speakers
avatar for Espen V. Rasmussen

Espen V. Rasmussen

Journalist, Adresseavisen
Espen Rasmussen (42) har studert på Norges Handelshøyskole i Bergen, og jobbet som journalist i Adresseavisen siden 2004. Han jobber i utviklingsavdelingen i Adressa, primært med datajournalistikk
avatar for Geir Molnes

Geir Molnes

Journalist og faktasjekker, Faktisk
Geir Molnes er journalist og faktsjekker i Faktisk. Han var journalist, nyhetsredaktør og ansvarlig redaktør for Universitas i perioden 2012 til 2015. Etter dette jobbet for VGs dagsordenavdeling og nyhetsavdeling.
avatar for Ola Strømman

Ola Strømman

Programmerer, Dagbladet
Ola Strømman har jobbet som programmerer hos Dagbladet siden 1999. Tidligere SKUP-vinner med Null CTRL og Dataskup-vinnner med Søppelkrisa.
avatar for Jørgen Arnor Gårdsø Lom

Jørgen Arnor Gårdsø Lom

Redaksjonell utvikler, Aftenposten
Jørgen Arnor G. Lom (31) er redaksjonell utvikler i Aftenposten. Han jobber med visuell historiefortelling og datajournalistikk.
avatar for Hannah A. Hansen

Hannah A. Hansen

Datajournalist, TV 2
Hannah A. Hansen er datajournalist i TV 2 Nyhetene og TV 2 Sporten. Hun har bakgrunn som utvikler og scrum-master i Knowit i Bergen og har MSc i informatikk fra UiB.  
avatar for Rune Ytreberg

Rune Ytreberg

Journalist, Dagens Næringsliv
Rune Ytreberg har vært journalist over halve livet og er i dag journalist ved Tromsø-kontoret til Dagens Næringsliv. Han liker verktøy og metoder for avansert research av personer og selskaper. Rune mottok i 2005 Skup-prisen for Brennpunkt-dokumentaren Rovfiskerne.
avatar for Nina Selbo Torset

Nina Selbo Torset

Journalist, Aftenposten
Nina Selbo Torset er gravejournalist i Aftenposten og medlem av International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Hun har de siste årene vært sentral i flere store graveprosjekter i Aftenposten og har særlig kompetanse på datastøttede metoder.
avatar for Shazia Majid

Shazia Majid

Journalist, VG
Shazia Majid er undersøkende journalist i VG, hvor hun de siste årene har jobbet i avdelingen Dagsorden. Hun har tidligere jobbet i TV2 og er utdannet økonom. Shazia har flere års arbeidserfaring som økonom og regnskapsfører. I 2017 vant hun SKUP-diplom for avsløringen om bistandsmillionene... Read More →
avatar for Tor Henning Ueland

Tor Henning Ueland

Seniorutvikler, Dagbladet
Tor Henning Ueland er utdannet ved NITH og jobber som seniorutvikler, sikkerhetsekspert og «snill hus-hacker» - i Aller/Dagbladet. Han har bistått med graving på det mørke nettet på flere store artikkelserier. Tidligere har han blant annet utviklet nettsidene til Lovdata.
avatar for Henning Carr Ekroll

Henning Carr Ekroll

Nyhetssjef, Aftenposten
Henning Carr Ekroll er nyhetssjef i Aftenposten. Har har jobbet med en rekke graveprosjekter i redaksjonen de sist årene, både som journalist og reportasjeleder. Han har også skrevet bok om offentlig pengebruk. I 2014 fikk han SKUP-diplom for avisens granskning av Forsvarsbyggs... Read More →


Saturday October 26, 2019 17:00 - 18:00 PDT
Athene 2